Snoddas

Den gamle klassikern snoddas bakade jag idag. Det är ett barndomsminne för mig, då mamma bakade snoddas när jag var liten.

Till 2 limpor:
50 g jäst
600 g mjölk (ca 6 dl)
Rör ut jästen i mjölken.
50 g honung (ca 2 msk)
50 g mjukt smör
17 g salt ( ca 2,5 tsk)
ca 800 g vetemjöl special (ca 15 dl)
Lägg i resten och knåda degen i maskin i ca 10 minuter.
Jäs till dubbel storlek i ca 1 timma. 

Dela degen i två lika stora delar. Dela den ena delen i 2/3 resp 1/3. Av delarna gör du flätor. En mindre och en större. Vrid gärna delarna till flätan när du flätar.  Den större ska du ha i botten. Pensla den med lite vatten och lägg på den andra flätan. Gör sedan likadant med nästa degbit. Jäs i 30-45 minuter.

1 uppvispat ägg
Svarta vallmofrö
Pensla på ägget och strö över fröna. Grädda bröden i 200° i ca 25 minuter.

Lämna ett svar