Nyårsmeny, Varmrätt Lax med Hjortronsås och Créme Brüle

Breadcrumb Navigation

Jippi! Ett nytt år….. Då var det de där med nyårs löften, jag har väl inte gett nått men jag ska försöka: träna mer, äta nyttigare, tänka mer positivt i alla situationer, leva här och nu, var snäll mot mina medmänniskor, ha mer tålamod, fundera på vad jag vill bli när jag blir stor, inte ta på mig för mycket att göra, lyckas med surdegen, ta bättre hand om mina pengar och sist men definitivt inte minst, ta körkort! Vet inte om alla löften rimmar med var andra men jag hoppas det går att kombinera.
Nu är det första dagen på det nya året efter en riktigt trevlig nyårsafton med god mat och trevligt sällskap. Vi tog fram grillen i år igen och rökte lax, hur gott som helst:)

VARMRÖKT LAX

1,5 kg Lax med skinn
2 tsk av varje, gula och bruna senapsfrön stötta i mortel.
2 tsk Nymald svartpeppar
2 tsk citronpeppar
2 tsk salt
Blanda kryddorna och gnid in i laxen.

Briketter glödande på ena sidan av grillen.
Blötlagda rökspån(minst 20 minuter)
Fördela de fuktiga rökspånen på glöden. Lägg laxen en bit från glöden med skinnsidan neråt så du använder indirekt värme. Lägg på locket och lämna spjällen öppna i botten och stäng spjället i locket. Laxen är klar när den har en innertemperatur på 48 grader.

HJORTRONSÅS

Crème fraîche
Hjortornsylt
Salt & peppar
Blanda ihop, smaka av.

Lämna ett svar